Карнавал с маски във Венеция

Венеция, перлата на Адриатика, в продължение на две седмици - от 1 до 12 февруари, радваше посетители от цял свят с уникалната си атмосфера на традиционния Карнавал с маски. Една невероятна феерия на въображението и изкуството, която всяка зима, преди големите великденски пости, се завърта в площадни веселия и дворцови церемонии на свещи.

Група млади участници от Падуа представя традиционни облекла, музика и танци от ХIII век. Те бяха част от мозайката на всички групи, пристигнали във Венеция, за да демонстрират обичаите на своите области. Група от Франция показа префинените обноски и танци от Двора на Луи XIV.В гъстата мъгла на площад "Сан Марко" като от декор на исторически филм изскачаха силуетите на костюмираните участници. Плавно се разминаваха с поклони парфюмирани благородници от Двора на Луи Четиринадесети, мускетари със звънтящи рапири, загадъчни дами в пъстри ориенталски костюми, кръстоносци със знамена, папи и сенатори с големи перуки и шлейфове. Цяла група съставяха и оживелите герои от комедия дел арте - Коломбина, Арлекино, Ел Доторе де ла песта, Полишинел. Колорита на маските се допълваше от стилизираните фигури на Слънцето и Луната, както и от маските на човешките страсти - веселието и тъгата, мълчанието и мълвата, любовта и омразата. Еуфорията на преобразяването бе обхванала напълно и туристите, които си купуваха маски и шарениТака изглеждаше един от загадъчните участници в тазгодишния Венециански карнавал. На снимката маскирана фигура излиза от портите на базиликата "Сан Марко". шапки от сергиите или се оставяха в ръцете на художниците, които рисуваха направо върху лицата им индивидуални маски със специални светещи бои. Цялата тази смесица от древност и съвремие удивително се свързваше ту с бавния ритъм на менуета, ту с възторжените цигулки на Вивалди, ту с ритъма на рока и техното.

В историята на Венецианския карнавал са вплетени легенди, древни обичаи, исторически събития и религиозни ритуали. Той вече има хилядолетна история, а пълния си блясък достига през ХVII-ХVIII век. И благородници, и обикновени граждани слагали маските си, за да могат да се отдадат на своите страсти, без ограничения от сан и пол. Затова всяка година Венеция става притегателно място за любителите на приключенията.

На всяка уличка или мостче, на фона на традиционните гондоли, може да се видят подобни живи картини. Често зад маските се крият гости от Германия, Франция и много други страни, специално дошли да допринесат за атмосферата на карнавала.Освен пищното шествие с маски и костюми, в грандиозната програма на откриването се включваше и "Полетът на Ангела" - стара традиция от средните векове. От върха на камбанарията на площада "Сан Марко" бе опънато двойно въже и по него бавно се издигна и спусна фееричната бяла фигура на Ангела, тази година изпълняван от жена-акробат. За първи път ритуалът е бил извършен от един турчин, който обещал на тогавашния дож, че ще скочи от високата кула.

Едни от пищните костюми на карнавала. По традиция маските се разхождат бавно по улиците, за да могат желаещите туристи да се снимат с тях. Културният афиш на карнавалните дни беше невероятно богат на тематично подбрани събития: театрални постановки на висота в Театро "Карло Голдони" и "Театро ла Фениче", изложби и концерти в дворцовите салони и изяви на участниците в многобройните съпътстващи фестивали на изкуствата. Именно във Венеция наведнъж се проведоха 188-ми Фестивал за музика "Леоне д'оро", 188-ми фестивал на диалектите в област Венето "Трофео гондола", 168-ми Детски музикален фестивал "Гондолино д'оро", 98-ми Национален поетичен фестивал "Леонсино д'оро", 48-ми международен фестивал за лирика "Леоне д'оро", 48-ми венециански театрален фестивал Трофео "Карло Голдони". Наградените участници направиха самостоятелни изяви в рамките на последните карнавални дни, давайки живот на съвременното изкуство под фреските на Тициан, Карпачо, Тинторето, Пизанело. Вечер площадните забавления се пренасяха в салоните на дворците по Каналe Гранде или по пътуващите увеселителни корабчета, където с танци пъстрият маскарад продължаваше до зори. Повечето от тези забавления бяха с платен вход, от 90 до 300 евро, но освен за екзотични блюда под акомпанимента на флейти и цигулки, част от средствата отиваха в благотворителния фонд "Биотехнологии за борба срещу рака".

По време на карнавала нито за миг не секна пъстрият водовъртеж от туристи и маски. Даже световноизвестните гълъби на площад "Сан Марко" не успяваха да кацат на любимите си места и отдалеч се дивяха на причудливите костюми. Еднакво беше вълшебството и пред Двореца на дожите, и по тесните улички с извити мостчета, под които безшумно се плъзгаха гондолите. Такава е Венеция през февруари - шарена и весела, мълчалива и загадъчна, винаги очарователна.

източник  Слово.бг





{START_COUNTER}