На 25 февруари в Рио де Жанейро

                  На 25 февруари в Рио де Жанейро започва прочутият в цял свят традиционен карнавал. В продължение на две седмици 6 милионият град ще подслони още 300-350 хиляди души - бразилци и чужденци - дошли да се насладят на невероятното представление от гъвкави полуголи тела, екзотични костюми, буйни ритми, разноцветни фойерверки и екзалтирани тълпи.
Карнавалът се провежда от 1858 г. (тази година е 148 брой) и е най-значимото събитие в Бразилия, като засенчва дори празниците, свързани с посрещането на Новата година. От 1952 г. е не само пищно зрелище, но и съзтезание между многото школи по самба. Танцьорите показват уменията си на стадион "Самбадром" - бетонна ивица с ширина 15 метра и дължина около 1 километър, построена през 1984 г., като от двете страни на "Самбадром" са разположени трибуните за зрителите. От 21.00ч. до изгрев слънце на това великолепно съоръжение се предсатвят най-добрите 7 школи по самба. Всяка една от тези школи има по 4000-4500 танцьора, които са се готвили цяла година за 90 минутно звездно представление, на което да покажат на какво са способни.
Преди 56 години по време на карнавала една от тези школи печели надпреварата, използвайки специална подвижна платформа, на която е инсталирана жива скулптурна група. Оттогава досега всички самба-школи се представят по този начин. Въпрос на чест и престиж е зрелището да е колкото се може по-пищно, по-екзотично и по-шумно. За целта се прилагат какви ли не нововъведения: фойерверки, мощни прожектори, лазери, костюми със златни, сребърни, стъклени, фосфоресциращи и какви ли още не нишки.
На карнавала през 1976 г. екзалтираните зрители на трибуните край "Самбадром" са изненадани от няколко напълно голи танцьорки. Важна подробност е, че голотата в Бразилия е табу, каноните на католицизма го забраняват. Местната Комисия по въпросите на непълнолетните обявява появата на съблечените красавици за аморална и вредна за подрастващите и организира акция срещу "самозабравилите се жени". Протестът е уважен и в Правилника за провеждане на съревнованието между школите по самба е записано, че "... строго се забранява участието на танцьори с голи гениталии дори когато те са намазани с боя или са украсени с бижу(та)".
Но тази забрана не се изпълнява и от 1977 г. повечето танцьорки се появяват на "Самбадром" в оскъдни бикини, представляващи супер тясна ивица плат, чието предназначение е не да прикрива, а да акцентира.
Специално жури наблюдава внимателно дефилето на всяка школа и го оценява по десетобална система, имайки предвид следните показатели: хармония между танците и песните, майсторско изпълнение на самбата, начин на развиване на основната тема по време на танците, оригиналността на дизайна на платформата, оригиналността на тематичните костюми и др.
На знаменития плаж Копакабана пък се избира кралица на карнавала. Победителката получава златна корона, инкрустирана с диаманти, рубини, сапфири и други скъпоценни камъни, солидна парична награда, прескъпи парфюмерийни и козметични продукти и още какво ли не.
Всяка година дадена самба-школа изразходва от 300 хиляди до 1,5 милиона евро за подготовка за следващия карнавал. Средствата се осигуряват предимно от спонсори.



източници:
www.adventureplus-bg.com
www.novinar.org
www.dnes.bg
www.journey.bg





{START_COUNTER}