Произход и история

Фестивалът в Ница е един от най-популярните във Франция заради битката с цветя от 1830 г. Както всяка година, така и сега, за 121 път по улиците на Ница ден и нощ имаше парад, а кулминацията на фестивала е ожесточена битка с цветя. Всъщност т.н. Карнавал на цветята в Ница е едно от най-важните зимни събития на Френската Ривиера. На границата между зимата и пролетта - доста хора намират повод да се повоеселят. Тържествата продължават почти две седмици и половина и през това време Ница обикновено е под властта на карнавала.

Произходът
През Средните векове, преди започването на 40-дневните пости, хората се сбогували с месото, като се наслаждавали на една последна богата и изобилна трапеза. За да се отпразнува по-добре този момент на веселба, всички ексцесии били позволени. Било също и време на осмиване на всичко и всеки, време на скрити зад маски лица и преоблечени тела. В далечната 1873 година се основава комитет на Фестивала и прославянето на Карнавала под патронажа на Градската община в Ница. Ето така бил създаден Карнавалът, който в ден днешен се провежда всяка година и се развива и преобразява в едно престижно шоу, заслужаващо вниманието на все по-нарастващата си публика и почитатели.

Новото през 2005
Тази година Карнавалът на цветята се проведе в крайморска част на града Promenade des Anglais. Освен веселата част, този път имаше и нещо по-социално - в задачите на избрания Крал на Карнавала влиза не само предвождането на шествията, но и откриването на новите трамвайни линии. Парадът на цветята е в унисон и с карнавалните плуващи платформи: те ще се превърнат в едно весело шествие на растенията. За първи път тази 2005 година се състоя и Нощен парад на цветята. Иначе, това, което се помни от карнавала са шествията от красиво облечени хора в костюми, украсени с живи цветя, съпътствани от ярки светлинни шоу програми и много музикални събития. Още в първия ден публиката избира Кралица - най-красивото момиче в най-цветния карнавален костюм. Този акт символизира отстъплението на зимата и лошите сили и настъпването на пролетта - пречистваща, цветна, красива и весела. Днес карнавалът има организиран характер - шествията се движат по строго определени улици, има начален час на т.нар. битка на цветята - надпревара по оригиналност на костюмите, има и такса за присъствие по трибуните - от 10 до 20 евро в зависимост от мястото. Нощният купон в многобройните барове и заведения в Ница обаче е без ограничения. Карнавал на цитрусовите плодове пък има само в Ментон. Ментон се намира на средата на пътя между Рим и Париж. Историята му е свързана и с двете страни. Наричат го още перлата на френския Лазурен бряг и курортното градче е заобиколено от още по-известни курорти като Ница, Кан, Сен Тропе и Монако. Някога местните жители са си изкарвали прехраната с риболов и производство на цитрусови плодове, а сега разчитат на туризма и плодовете се отглеждат основно за добиването на благоуханни масла за френските парфюми. С други думи - бившето рибарско село сега е най-благородническата, елегантна и популярна част на Европа. Някога тук са отсядали дори Пикасо и Матис, Ги дьо Мопасан, Балзак, Ив Монтан и затова доста хора се чувстват длъжни да проверят какво толкова са му намирали на това място. Най-подходящото време за проверки се оказва март, защото в средата на месеца там е кулминацията на най-голямото шествие на карнавала на лимона. Обикновено за него идват стотици туристи. Интересното тук е, че карнавалното шествие не е съставено от полуголи танцьорки или маскирани жители, а от цитрусови плодове.

Малко история
Началото е далече в древността. През 1882 г. кралица Виктория пристигнала специално за карнавала, който бил по-нашумял от този в Ница. Тогава собствениците на големите хотели се събрали с идеята да превърнат старата традиция в забележителен празник, който да привлича туристи от цяла Европа. По това време било модерно зимата да се прекарва на Лазурния бряг. Днес новият град е същинският център на Ментон. Той прилича на голяма цитрусова градина, защото по улиците и в дворовете греят като слънца хиляди дървета, отрупани с лимони, портокали, мандарини и грейпфрути. Докато в Сицилия лимоновите дървета дават плод само веднъж в годината, в Ментон те постоянно раждат.

Още нещо
В дните на карнавала се подменят около 3-4 тона развалени плодове със свежи. След празниците те се подаряват на болници и старчески домове, а каквото остане, се превръща във вкусен мармалад. В шествието се движат фолклорни, поп и рок групи, мажоретни състави и оркестри. Всичко е феерия от слънце и аромати, музика и танци, смях, емоции и любов. По време на карнавала в Ботаническата градина на Ментон се провеждат и много изложби на екзотични плодове, които могат да бъдат опитани.





{START_COUNTER}